Ormancılık ve Orman Ürünleri
ORMANCILIK VE ORMAN ÜRÜNLERİ |
TYT |
Programın Tanımı :
Ormancılık ve Orman Ürünleri Programının amacı, orman kaynaklarının işletilmesi ve korunmasında görev alabilecek ve ayrıca orman mühendisine yardımcı olacak nitelikli insan gücünü yetiştirmeyi amaçlayan dört yarı yıllık bir yüksek öğretim programıdır. Program meslek standartlarına ve MYO öğrencilerine kazandırılacak niteliklere uygun hazırlanmıştır.
Ormancılık ve Orman Ürünleri Programını bitirenlere “Ön Lisans Diploması” ve "Orman İşletmeciliği Teknikeri" unvanı verilir. Orman İşletmeciliği Teknikeri; ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve mera ıslahı, ormanların doğal ve yapay yollarla gençleştirilmesi ve ormanların korunması gibi çalışmalarda Orman Mühendisine yardımcı olur. Çalışma ortamı, açık arazidir.
Meslekte İlerleme:
Orman İşletmeciliği Teknikerleri ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı'nda başarılı oldukları takdirde;
-Orman Mühendisliği Bölümü,
-Orman Endüstrisi Mühendisliği Bölümü, lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
Mezunların Çalışma Alanları:
Orman İşletmeciliği Teknikerleri kamu ve özel kuruluşlarda çalışabilir. Orman İşletmeciliği Teknikeri;
1. Çevre ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü’nün Taşra Kuruluşlarında Orman Muhafaza Memuru olarak çalışabilir (Orman Muhafaza Memurlarının Atama ve Yer Değiştirmeleri Hakkında Yönetmelik - Madde 6-(Orman muhafaza memurluğu için öğrenim durumu olarak; yüksek öğrenim kurumlarına bağlı ön lisans programlarından; Orman İşletmeciliği, Ormancılık, Orman Ürünleri ve Odun Dışı Orman Ürünleri bölümlerinden mezun olma şartı aranır.),
2. Ormancılıkla ilgili özel kuruluşlarda çalışabilir.
Mesleki Elemanın Tanımı :
Ormancılık ve Orman Ürünleri Programını bitirenler orman kaynaklarının işletilmesi, yönetilmesi ve korunmasında görev alabilecek ve ayrıca orman mühendisine yardımcı olacak nitelikli insan gücünü oluşturacaktır.
Ormancılık ve Orman ürünleri Programı ile Avrupa Birliğinin Mesleki Eğitim Programlarıyla uyumu sağlamaya çalışılmıştır. Program gelişmiş ülkelerdeki benzer eğitim veren Yükseköğretim birimlerinin programlarına gelecekte akredite olabilecek yapıdadır.
Staj çalışmaları ülke gerçekleri göz önünde bulundurularak birinci ve ikinci sınıfın sonuna altışar haftalık uygulamalar şeklinde konmuştur. Staj çalışmaları ile öğrenci Yüksekokulda almış olduğu bilgi beceri ve alışkanlıklarını gerçek ortamda gözlemleme ve uygulama olanağı bulacaktır. Öğrenci uygulamaya dayalı öğrenim yapma imkanı ile aynı zamanda gelecekte yapacağı işlerle ilgili seçim yapma olanağına sahip olacaktır.
Program gelişen teknolojiye ve piyasaya uyumludur.
BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN TIKLAYINIZ |
Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2024>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>
This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc